Yoga

Yoga voor thuis

Kundalini-yoga

Ben je ook zo gespannen en gestrest, en wil je hier zo snel mogelijk vanaf? Dan ben je hier op de juiste plek, wij gaan je helpen om hier vanaf te komen. Dit gaan we doen aan de hand van yoga, de oefeningen zijn mentaal goed voor je. En ook helpt het nog eens goed voor je lijf. We hebben hier voor jou de beste basisoefeningen verzameld. Probeer deze oefening is te combineren met je trouwe viervoeter, je hoort het goed yoga met je hond!

1. Balasana

De balasana wordt door vele sporters herkend als de kinderhouding, in het Nederlands betekent Bala kind, en sana houding. Het heeft deze naam gekregen omdat het eruitziet als een foetus-houding. Het goed uitvoeren van deze houding gaat een positief effect hebben op jou, deze oefening is vooral gericht op de ontspanning van je lichaam en ook op het herstellen ervan. Wanneer je meer kracht in de oefeningen wil toevoegen, dan moet je power yoga is proberen.

Tips:

 1. Doe deze oefening niet tijdens de warming-up, dit levert blessures op.
 2. De oefening dient op een zachte ondergrond gedaan te worden, gebruik hiervoor een yogamatje.
 3. Voer de oefening minimaal een minuut uit, zo zorg je voor zo’n goed mogelijke stretch.
 4. Voelt de oefening niet helemaal goed? Probeer alsnog even door te zetten, bij pijn moet je wel direct stoppen. Nadat je de oefening hebt uitgevoerd en het geeft geen fijn gevoel, dan is deze oefening niet voor jou, en moet je dus op zoek naar een alternatief.

2. Wide-Legged Standing Forward Bend

Deze oefening zorgt voor een soepeler lichaam, de oefening is vooral gericht op de benen, heupen en onderrug. Wel is deze oefening enorm blessuregevoelig, zorg er daarom voor dat je de oefening goed uitvoert. Migraine of een hoge bloeddruk? Vermijd deze oefening dan.

Tips:

 1. Start staand in een gespreide houding, dit met je tenen vooruit gewezen.
 2. Plaats je handen in je heupen, en hou je rug goed recht.
 3. Buig voorover, wanneer je rug in een 90º hoek is, breng je je handen richting je knieën.
 4. Voelt dit goed en denk je dat je nog een stapje verder kan, doe dit dan door je handen naar voren te brengen op de grond. Hierbij staan de handen recht vooruit.
 5. Uitdaging nodig? Breng je handen steeds dichter bij je lichaam.

3. Reclining Bound Angle Pose

Deze oefening wordt ook wel de liggende vlinder genoemd, deze oefening gaat met behulp van de zwaartekracht. De heupen, liezen en de wervelkolom worden met deze oefening aangepakt. Wil je de oefening een stukje moeilijker maken? Leg dan een klein kussen onder je onderrug.

Tips:

 1. Begin op je billen met gebogen knieën.
 2. Plaats je voeten tegen elkaar aan, en breng de knieën een beetje naar buiten.
 3. Laat je lichaam rustig naar achteren zakken, doe dit wanneer je aan het uitademen bent. Zorg ervoor dat dit gecontroleerd gebeurt.
 4. De rug moet recht op het yogamatje onder je komen te liggen.
 5. Je armen komen gestrekt naast je te liggen.
 6. Blijf rustig ademen en probeer zo relaxed mogelijk te blijven.

4. Corpse Pose

De naam klinkt niet bepaald aantrekkelijk, deze oefening wordt in Nederland ook wel de lijkhouding genoemd. Het ziet er allemaal erg simpel uit, echter is dit het niet. Deze houding wordt vaak gebruikt in het einde van de yogasessie als afsluiting.

Tips:

 1. Ga volledig gestrekt op het yogamatje liggen, doe dit op je rug
 2. Strek je benen
 3. Laat de voeten een beetje los opzij vallen.
 4. Zorg voor een rechte rug, je nek dient in een lijn te liggen met je wervelkolom.
 5. Ontspan je hele lichaam, en leg je armen naast je lichaam.
 6. Adem rustig in en uit.

5. Sphinx Pose

De Sphinx is een liggende houding, het is een geschikte houding voor de onderrug. Heb je hier dus vaker last van, let dan vooral hier goed op. De Sphinx is bovendien nog een van de makkelijkste onderrug oefeningen die er zijn.

Tips:

 1. Ga volledig gestrekt op je buik liggen
 2. De bovenarmen blijven in de lucht, dit betekent dat je onderarmen op het matje komen te liggen.
 3. De ellebogen komen rechtstreeks onder je schouders, zo voer je de oefening zo goed mogelijk uit en dit zorgt voor de beste ontspanning.
 4. Je trekt de schouders als ware een beetje omlaag, ze moeten een stuk van de oren vandaan komen.
 5. Je handen leg je voor je uit met gestrekte vingers.
 6. Laat nu je lichaam goed ontspannen.

6. Seated Forward Fold

Deze oefening zorgt voor extra lengte in je ruggengraat, ook werkt het goed voor je onderrug, kuiten en hamstrings. Heb je last van je rug, sla deze oefening dan over en ga op zoek naar een oefening waarbij de rug niet wordt belast.

Tips:

 1. Start deze houding zittend op je yogamat
 2. Tijdens het inademen breng je je armen rustig boven je hoofd, tijdens het uitademen zorg je ervoor dat je armen samen met je rug naar voren gebogen komen.
 3. Breng je handen uiteindelijk om je voeten heen, zo ben je goed genoeg gestrekt.
 4. Kom rustig weer omhoog en herhaal dit, let vooral op de ademhaling.

Yoga abonnement

We hebben vanuit Strandfysiek meerdere cursussen gevolgd, hier zijn we genoeg Yogagoeroes tegengekomen 😉. Uiteraard hebben we voor jou het perfecte abonnement gevonden, voor een klein bedrag per maand heb jij onbeperkt toegang tot alle yoga– en meditatielessen, ook komen er wekelijks nieuwe lessen bij. Probeer het eens een maandje uit!