In dit artikel gaan we je meenemen in de wereld van flow yoga, eerst leggen we je uit wat flow yoga is. Daarna bespreken we de voordelen van flow yoga en gaan wat dieper in op de geschiedenis van vinyasa flow yoga. We sluiten deze blog af met 7 oefeningen die jij kan gebruiken om zelf te starten met flow yoga. Vragen? Laat het ons gerust weten onderaan deze blog. Veel leesplezier!
Wat is flow yoga?
Flow yoga is een manier om de spierkracht en de flexibiliteit te trainen, het is een energieke vorm van de yoga tak. De oefeningen zijn snel en worden snel achter elkaar uitgevoerd, dit maakt flow yoga intensiever dan Yin Yoga.
Start jij met flow yoga? Let dan goed op je ademhaling. Een rustig ritme is belangrijk. Met flow yoga ben je continu bezig met oefeningen.
Flow yoga kan beoefend worden door jong en oud. Wel is het een actieve vorm en dus raden we het alleen aan voor mensen die echt goed willen bewegen. Kom je pas net kijken in de yoga wereld? En begin je liever met basisoefeningen? Lees dan dit artikel.

Wat zijn de voordelen van flow yoga?
Flow yoga brengt veel voordelen met zich mee. Ten eerste word je al een stuk bewuster van je eigen lichaam en train je je ademhaling. Ook wordt je houding stukken beter en dit zorgt op de lange termijn voor minder spanning in je lichaam.
Flow yoga is een uitstekende manier om stress in je lichaam te verminderen. Dit vermindert stress, ook zorgt dit voor rust in het brein. Het brein is normaal gesproken gefocust op negatieve dingen volgens Beddrock. Echter kun je dit veranderen. Dit is een van de voordelen van flow yoga. Door de oefeningen in een juiste vorm uit te voeren krijg je een verbeterde ademhaling. Door deze ademhaling wordt je brein sneller tot rust gesteld.
De langetermijnvoordelen van yoga zijn vooral het verbeterde welzijn, het is natuurlijk enorm leuk om fysiek een stuk sterker te worden, maar mentale gezondheid is een keer zo belangrijk. Door flow yoga wekelijks uit te voeren, zorg je voor balans en harmonie van het lichaam.
Wat is Vinyasa flow yoga?
Vinyasa yoga is simpelweg een synoniem voor flow yoga, het is exact hetzelfde. De betekenis van het woord vinyasa zegt wat over de oefeningen. Vinyasa betekent namelijk “in juiste volgorde”. Vinyasa yoga valt onder yang yoga. Yang yoga is meer gericht op het elastisch maken van het weefsel, en het kort bewegen van de spieren. Bij yin yoga is dit het tegenovergestelde, deze yoga is meer gericht op de gewrichten en het rekken van bindweefsel.
De geschiedenis van Vinyasa flow yoga gaat helemaal terug naar 200 v.Chr. De soort die we nu uitoefenen is echter gebaseerd op die van Sri Krishnamacharya. Krishnamacharya wordt ook wel de vader van yoga genoemd. Krishnamacharya werd maar liefst 100 jaar oud. Hij was ervan overtuigd dat bewegingen tussen de oefeningen door nog belangrijker zijn dan de oefeningen zelf. Krishnamacharya ontdekte yoga in 1916 tijdens zijn reis naar de Himalaya. Uiteindelijk bleef hij hier tot 1924, gedurende deze 8 jaar onderzocht hij yoga. Na deze periode keerde hij terug naar India. Na zijn terugkomst werd hij yoga docent, vanuit hier werden de verschillende yogastijlen ontwikkeld. Hier komt het beroemde vinyasa yoga vandaan.
7 oefeningen flow yoga
- Gedraaide boothouding
- Vlinderhouding
- De liggende jumping jacks
- Cross-legged forward fold
- Neerwaartse hond
- Gedraaide driehoek
- De krijger 2
Hieronder zie je 10 flow yoga-oefeningen, speciaal voor jou samengesteld. Nu komt het unieke van deze yogavorm: geen rust. Na het einde van een oefening is het cruciaal dat je gelijk met de volgende start. Op deze manier train je jouw buik- en rugspieren het beste.
Gedraaide boothouding
- Begin in de welbekende V-houding
- Hou je rug goed gestrekt
- Druk je benen strak tegen elkaar
- Draai je bovenlichaam van links naar rechts
- Blijf rustig op hetzelfde tempo ademhalen
Vlinder houding
- Ga op het matje zitten
- Zorg voor een lange rechte rug
- Plaats de onderkant van je voeten tegen elkaar
- Duw je knieën naar buiten
- Leun met je lichaam een stukje naar voren
- Leun net zover naar voren totdat je druk voelt op je dijen
- Herhaal deze oefening 12 keer, let hierbij op je ademhaling
De liggende jumping jacks
- Ga op je buik liggen
- Til je armen en benen van de grond
- Doe nu je ligt de jumping jacks, voer deze liggend uit
- Hou je benen bij elkaar en spreid je armen
- Bij het inademen spreidt je je benen, hier komen je armen bij elkaar
- Herhaal deze oefening 12 keer
Cross-legged forward fold
- Ga in de kleermakerszit zitten
- Kruis je enkel
- Ga voorover hangen, hierbij is het van belang dat je rek in je rug voelt
- Doe hiervan 12 ademhalingen
Neerwaartse hond
Een van de bekendste yoga-oefeningen op dit moment, de neerwaartse hond. Het is een erg makkelijk oefening, en veel yogaklassen gebruiken deze oefening om op te warmen. Strandfysiek raadt het dan ook aan om deze oefening vroeg in je work-out te doen.
- Begin zittend op een yoga matje
- Strek je armen en benen
- Je handen en voeten is het enige dat nog de grond raakt
- Wijs je billen richting het plafond
- Probeer nu 12 keer gecontroleerd adem te halen
Gedraaide driehoek
De gedraaide driehoek doe je staand, waarbij je de focus legt op het onderlichaam. Je zorgt met deze oefening voor een goede balans en kracht in je onderlichaam. Bij pijn in de rug, raden we het af om deze oefening te doen.
- Begin in de berghouding
- Stap vanuit deze houding naar achteren met je linkerbeen
- Draai je heupen naar voren
- Strek je benen volledig
- Ga met je linkerhand naar je rechtervoet
- Kom terug in de starthouding
- Ga met je rechterhand naar linkervoet
Nog steeds geen idee wat je moet doen? Bekijk het filmpje hieronder
De krijger 2
De krijger 2 is een oefening waarbij concentratie het grootste doel is. Ook werk je bij deze oefening aan kracht in je benen.
- Begin vanuit de berghouding
- Spreid je gehele lichaam volledig
- Draai je linkervoet 45 graden naar links
- Draai je rechtervoet 45 graden naar links
- Buig het rechterbeen
- Hou de knie recht boven de rechtervoet
- Strek je armen aan de zijkant van het lichaam volledig, ontspan hierbij je schouders
- Kijk met je hoofd over de je linkerhand heen
- Wissel na 8 keer van kant, je let hierbij goed op je ademhaling