Armen

Handknijper oefeningen

Mis je handkracht? Of wil jij je onderarm spieren of je spieren in je handen trainen? Dan kun je dat doen doormiddel van een handknijper. Een handknijper, ook wel knijphalter, heeft twee poten die je in de hand kunt nemen. De poten zijn middels een veer verbonden met elkaar. De stugheid van de veer bepaalt ook de zwaarte van de handknijper waardoor het zwaarder of lichter gemaakt kan worden.

Er zijn verschillende handknijpers op de markt verkrijgbaar. Voordat we gaan kijken naar merken en de toegevoegde waarde leggen we een aantal oefeningen uit.

Overcrush of Holds

Pak een handknijper met een veer die je gemakkelijk dicht kan knijpen. Knijp de handknijper dicht en hou dit zo lang mogelijk vol totdat je voelt dat knijper langzaam opengaat. Bij het dichtknijpen kan je er voor kiezen om extra kracht uit te oefenen (overcrush) of er voor te kiezen om ze “gewoon” dicht te houden (holds). Herhaal dit 3 keer.

Slow (forced) Negatives

Pak wederom de handknijper met een lage weerstand. Knijp deze dicht en laat de spanning er langzaam af gaan. Je kunt het jezelf moeilijk maken door meer tijd te nemen totdat de knijper weer in ruststand is.

Je kunt dit uitdagender maken door een handknijper te pakken met meer weerstand. Bij voorkeur een handknijper die je moeilijk met 1 hand dicht kan krijgen. Knijp de knijper dicht door middel van twee handen of door gebruik te maken van de binnenkant van je been. Breng vervolgens langzaam de handknijper in rust stand en herhaal dit 3 keer.

Wat is effect van de handknijper op je spieren?

Zware compound oefeningen zoals de bench press (bankdrukken) of optrekken maken gebruik van al je spiertjes in de onderarm en handen. Wanneer deze goed zijn getraind is dit zeer effectief bij het uitvoeren en zwaarder kunnen uitvoeren van deze oefeningen.

Welke spieren train je hiermee?

Met deze oefeningen train je de spieren in je handen en de spieren in je onderarmen. De eerder genoemde oefeningen zijn variaties en geven allemaal een eigen trainingsprikkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *