Lichaamsgewicht oefeningen

Hoeveel stappen moet je per dag zetten om af te vallen?

10.000 stappen per dag

Wil je weten hoe je kunt afvallen door simpelweg elke dag een stukje te wandelen? Dan zit je hier goed. Want dat kan echt!

We zullen het onderbouwen met wetenschappelijke artikelen zodat je zeker weet dat het werkt.

Veel gehoorde opmerking is dat mensen met overgewicht het moeilijk vinden om te gaan sporten omdat ze het simpelweg niet leuk vinden. Wandelen daarentegen is het meest laagdrempelige activiteit die je kunt doen om af te vallen.

Daardoor is het ook een manier die zeer effectief is omdat dit heel gemakkelijk op te nemen is binnen je dagelijkse routine. Waar je normaliter met de auto de boodschappen doet kun je er ook voor kiezen om te lopen naar de supermarkt.

Het kost je dan inderdaad meer tijd en je kunt minder meenemen en daardoor vergt het iets van je “planningskills” maar als je het echt wilt, dan kun je echt heel gemakkelijk een aantal kilootjes per maand verliezen.

Om dit te bereiken zul je vast willen weten hoeveel stappen je per dag moet zetten om af te vallen.

10.000 stappen per dag zetten

Wellicht heb je wel is gehoord dat je doel 10.000 stappen moet zetten om af te vallen. En dat is eigenlijk niet zo gek omdat dit een marketing stunt was van iemand in Japan die pedometers (afstandsmeters) verkoopt.

Dit klinkt wellicht als een teleurstelling maar er zit zonder dat zij het zo hebben bedoeld wel een kern van waarheid in…

Ik ga je vertellen hoe dat precies zit…

De 2017 richtlijnen vanuit de overheid geven aan dat volwassenen ongeveer 150 minuten per week matige tot zwaar intensieve training benodigd is om gezond en fit te blijven. Onder matige training valt onder andere wandelen, fietsen en rustig zwemmen. Afgerond naar boven is dat 30 minuten per dag een blokje om.

Dat de overheid dit adviseert is niet zonder reden. Er is namelijk onderzoek gedaan naar die +- 30 minuten per dag beweging.

Als je dit doorvertaald naar een rondje lopen dan kom je uit op zo’n 8000 stappen per dag volgens dit onderzoek.

Wanneer je naar dit onderzoek kijkt en het aantal stappen verhoogt naar 10.000 dan kun je dus afvallen. En daarom is het goed om te streven naar 10.000 stappen per dag.

Maar… het hangt natuurlijk wel af van je levensstijl.

Hoewel het aantal van 10.000 stappen per dag natuurlijk een prima doel is, zijn er twee andere factoren die van invloed zijn of je daadwerkelijk gaat afvallen.

  1. Aantal kcal die je op een dag inneemt
  2. Aantal stappen die je momenteel al neemt

Wellicht niet het leukste onderdeel van dit artikel maar ik raad je we aan om het volgende even aandachtig te lezen. Dan krijg je namelijk wel een totaal beeld.

Neem als voorbeeld een persoon van 80kg. Deze persoon verbrand per 1000 stappen ongeveer 60 calorien er vanuit gaand dat hij een gemiddeld tempo aanhoudt.

Dus als deze persoon de afgelopen periode al gemiddeld 6000 stappen per dag zet, dan is dit op zijn onderhoud. Wanneer je wilt afvallen zul je meer stappen moeten zetten dan dit gemiddelde. Dus elke 1000 stappen die hij extra zet verbrand hij 60 calorien extra.

Om een 1 kilo af te vallen zul je ongeveer 3500 calorien moeten verbranden. Dus als deze persoon van 6000 stappen naar 8000 stappen gaat per dag, dan verbrand hij 120 calorien extra. Op een maand tijd is dat 1 kg. En ga je niet 8000 stappen maar 10.000 stappen zetten per dag, dan verbrand je dus 2 kg per maand.

Aantal stappen per dagAantal kg afvallen na 1 maand
60000
80001
10.0002
Uitgangspunt: persoon van 80kg die per dag gemiddeld al 6000 stappen per dag zet

En we zijn dan weer bij het begin… het doel van 10.000 stappen zetten om af te vallen 🙂

Hoeveel stappen per dag voor senioren?

In principe geldt het aantal stappen wat je moet zetten als je wat ouder bent voor iedereen. Daar zit dus geen verschil in en je kunt bovenstaande dus aanhouden.

Ik zie je denken:
“Dat is toch helemaal niet zo veel”

Dat lijkt inderdaad niet veel maar wanneer je dit in je dagelijkse routine kunt opnemen dan gaat het snel. Bijvoorbeeld door een blokje om te doen voordat je daadwerkelijk gaat starten met de dag en een blokje om als je klaar bent met je dag. Dit is niet alleen goed om af te vallen maar ook om je hoofd lekker leeg te maken.

Doe het gewoon en ervaar hoe het is. Ga je met mij de 30-dagen-challenge aan? Ik zou het fantastisch vinden als je dit zou doen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *