Lichaamsgewicht oefeningen

Koud douchen: dit zijn de voordelen

Koud douchen

Je hoort er tegenwoordig veel over: ijskoud douchen. Het schijnt ontzettend goed voor je gezondheid te zijn. Door de kou krijgt je immuunsysteem een boost waardoor je hoogstwaarschijnlijk minder snel een griepje krijgt. Naast de gezondheidsvoordelen heb je er ook voordeel van dat je direct wakker bent een je fris en fruitig aan de dag start als je ’s ochtends de koude douche trotseert.

In dit artikel geven wij meer informatie over de voordelen en waarom jij er morgenochtend al mee moet gaan starten.

Verschillene tactieken

Een koude training in de vorm van een koude douche is 1 van de manieren. Je hebt verschillende manieren om te beginnen met de koude douche. De kunst is het voor langere tijd vol te houden: stort je daarom niet direct op de moeilijkste manier. Bouw het rustig op en zorg ervoor dat je het langere tijd kan volhouden.

  1. Start met je normale douche en eindig met een koude douche
    Het is de meest makkelijke manier om te starten met het nemen van een koude douche. Begin met je douche ritueel wat waarschijnlijk betekent dat je met warm water begint. Vervolgens eindig je met een koude douche. Oftewel, draai de warme kraan uit en de koude kraan volledig aan. Dit noem je ook wel koud afdouchen. Let hierbij op je ademhaling en hou het onder controle.

    Dit kun je opbouwen door steeds korter een warme douche te nemen en steeds langer een warme douche.
  2. Cold Turkey
    De moeilijke manier is elke dag, dag in dag uit, ook als je een keertje wat minder goed in je vel zit, vanaf het begin te douchen. Uiteraard hoort hier ook het wassen met zeep en je haren wassen bij.

Hoe lang neem je een koude douche?

Hoe lang je een koude douche kunt nemen is afhankelijk per persoon. Wanneer je er morgen ochtend mee zou gaan starten, zal het heen hele opgave zijn om het minimaal een minuut vol te houden. Start daarom met een seconde of 10. De volgende dag of week doe je het voor 20 seconden en zou bouw je het op zodat je gemakkelijk 3 of 4 minuten koud kunt douchen.

Kun je met koud douchen afvallen?

Ja, je kunt afvallen met koud douchen… maar verwacht er absoluut geen wonderen van. Doordat je lichaam hard moet werken om je lichaam op temperatuur te krijgen en te houden verbrand je meer calorieën. Doordat je meer calorieën verbrand, val je automatisch ook af. Echter is dit aantal echt te verwaarlozen. Je kunt er veel beter voor kiezen om meer te bewegen, minder te eten of het beste nog: een combinatie hiervan.

Gevaarlijk, slecht of ongezond voor je

Er zijn onderzoeken die tonen JUIST aan dat het gezond voor je is. Je bloedcirculatie komt op gang, je immuunsysteem en bloedcirculatie gaat omhoog.

Koud douchen is slecht voor je hart

Je hebt het vast wel eens gehoord… ja, je hart gaat harder rondpompen en het koude water op je lichaam is echt niet prettig als je net uit je warme bed komt. Behalve als je een hart patient bent, kan het geen kwaad. Echter ben ik geen (huis)arts dus als je ergens over twijfelt neem dan met je huisarts contact op zodat je zeker weet dat je het met een gerust hart kan doen 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *