Voeding

Lindt Chocolade: is het echt zo gezond?

Lindt Pure Chocolade

Je hebt het vast wel is voorbij horen komen. Het eten van chocolade zou gezond voor je zijn. Maar is dat ook echt zo? In dit artikel zal ik op zoek gaan naar wetenschappelijke artikelen die deze stelling onderbouwd of verwerpt.

Verschillende soorten chocolade

Er zijn verschillende soorten chocolade verkrijgbaar, denk hierbij aan:

 • Melkchocolade
 • Witte chocolade
 • Pure chocolade

En natuurlijk alle varianten met noten, gedroogde vruchten, pitten en zaden in de chocolade verwerkt. We beperken ons in dit geval tot de eerder genoemde varianten: melk-, wit- en pure chocolade zonder de toevoegingen.

Waar zitten de meeste calorien in?

Als we de calorien van de verschillende soorten chocolade naast elkaar leggen dan zien we daar niet heel veel verschil in. Tussen een stuk melkchocolade en pure chocolade van 75 gram zit 7 kcal verschil in in het voordeel van de pure chocolade.

Waar moet je het dan wel voor doen?

In cacao zit zogenaamde flavonoide. Voordat we dit stofje verder gaan toelichten kijken we in welke type chocolade het meeste cacao zit zodat we weten welke variant we moeten hebben.

 • Witte chocolade
  Slecht nieuws. In deze chocolade zit helemaal geen cacao en bevat het alleen maar suiker en andere toevoegingen. Officieel gezien mogen we het niet eens chocolade noemen.
 • Melk Chocolade
  Hier zit wel cacao in. Daarnaast ook suiker en andere smaakstoffen. Ook echte melk is toegevoegd aan melkchocolade om de volle romige smaak te krijgen.
 • Pure chocolade
  Hier zit in vergelijking met de andere varianten de meeste cacao in. Daardoor ook veel minder suiker en andere smaakstoffen.

Flavonoide: waar is het goed voor?

Flavonoide is een stofje wat er voor zorgt dat vrije radicalen (straling en o.a. luchtvervuiling) in het lichaam tegengaat. Hierbij geldt wel hoe puurder de chocolade, hoe meer flavonoide er in zit. Oftewel, gezond!

Lindt 70% pure chocolade

Ik ben zelf begonnen met het eten van 70% pure chocolade van het merk Lindt. Deze chocolade staat bekend om zijn pure vorm en de 70% is voor de chocolade liefhebbers een “instapmodel”. Ik kan dit beamen. Het is erg lekker en zou, als ik niet oppas, een hele reep kunnen opeten. Zoals al eerder genoemd is dat niet aan te raden omdat er vrij veel kcal in een stukje chocolade zit. Ik hou dan ook alles bij met de FitnesPall applicatie op mijn iPhone om er voor te zorgen dat ik nooit teveel binnenkrijg.

1 thought on “Lindt Chocolade: is het echt zo gezond?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *