Verzorging

Medical tape zelf aanbrengen

Enkel tapen

Je wilt graag in beweging blijven maar omdat je net uit een blessure komt of je gewoonweg ondersteuning wilt aanbrengen voor je zwakkere spieren ben je extra voorzichtig. Goed dat je er zo mee bewust mee omgaat dat komt je sportprestaties alleen maar ten goede. Veel sporters gaan te snel weer aan de slag of gaan juist extra rust nemen om te herstellen. Beide situaties zijn niet het beste wat je kunt doen in zo’n situatie. Als je te snel weer begint met het belasten van je spieren dan kan het verergeren. Te lang wachten doordat je rust neemt is ook niet aan te bevelen dan bestaat de kans dat je teveel spieren verliest waardoor het langer duurt voordat je weer in shape bent.

Veel sporters kiezen ervoor om bepaalde spieren de ondersteunen met medical tape. Voordat we in gaan hoe je medical tape kunt aanbrengen, is het van belang om te weten waar medical tape goed voor is. Medical tape kun je kopen bij bol.com of bij de betere sportzaak.

Wat is medical tape?

Medical tape verschilt op een aantal eigenschappen met normale tape. Medical tape is namelijk een zelfklevende tape dat druk uitoefent op de spieren. Door de druk stimuleert het lichaamseigen processen waardoor het herstel versnelt kan worden. Het is daarnaast elastisch waardoor het meebeweegt met de huid. Dat zorgt voor meer comfort in vergelijking met normale tape.

Een misverstand is dat medical tape ter ondersteuning is van het sporten maar dat is dus niet zo. Het is een tape die je aanbrengt na het sporten om sneller te herstellen. Dat betekent niet dat medical tape niet op het lichaam kan zitten terwijl je zit maar het is niet ter vervanging van een brace of van het welbekende tapen van bijvoorbeeld de enkels.

Hoe breng je medical tape aan?

Medical tape wordt het vaakst gebruikt bij het intapen van de enkel. Daarom beginnen we met een stappenplan hoe je tape kunt aanbrengen op de enkel:

  1. Begin met aanbrengen van een steun tape onder de hak / hiel. Plaats de tape onder de hak hiel en trek aan beide zijden het omhoog zodat het net boven de enkel zit;
  2. Plaats vervolgens een tape onder de hak hiel en trek deze schuin over de voet heen.
  3. Herhaal deze handeling zodat ook aan de andere zijde van de enkel een tape is aangebracht die over de voet heen is getrokken.

Dit is de meest simpele manier om een medical tape aan te brengen voor de enkel. We updaten dit artikel met video’s en stappenplan voor onderrug, bovenrug en hamstrings. Zouden jullie ook tape methodieken voor andere spieren willen zien? Laat het ons weten.

Hoe vaak moet je medical tape of sporttape vervangen?

Gebruikelijk is dat je medical tape ongeveer een dag draagt. Wanneer het nat is en daardoor zijn functionaliteit gaat missen is het verstandig om vaker te verwisselen.

Hoe verwijder je medical tape zonder pijn?

Het verwijderen van medical tape is pijnlijk. Zeker als je veel lichaamsbeharing hebt. Door de zelfklevende tape ontkom je er niet aan dat er wat haren mee gaan wanneer je het verwijderd. Er zijn echter wat oplossingen om dit minder pijnlijk te laten zijn, namelijk:

  1. Gebruik een olie (bijvoorbeeld baby olie) die je op de hoeken smeert. Trek dan langzaam een hoek eraf en laat de baby olie onder de tape “glijden”. Wanneer eenmaal voldoende olie onder de tape zit kun je stap voor stap de medical tape verwijderen;
  2. Plaats een natte washand op de tape en laat het voor ongeveer 10 tot minuten intrekken. Trek het vervolgens er rustig af.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *