Yoga

Puppy yoga

Toe aan ontspanning en rust? En dit graag combineren met je huisdier? Met puppy yoga kan dat uitstekend. Op deze manier krijg je een diepere connectie met je hond, en krijg jij de rust die je verdiend. Yoga samen met je puppy wordt ook wel doga genoemd. De oefeningen met de honden zijn klassieke oefeningen. Het is dus perfect voor beginners!

Wat is puppy yoga?

Puppy yoga is een ontspannende activiteit, zowel voor het baasje als voor hond. Hoe leuk is het namelijk om de liefde en de vreugde van de hond mee te nemen naar je yoga. Hieronder een opsomming gemaakt wat puppy yoga jou te bieden heeft.

 1. Verbintenis: Tijdens doga voel je een verbintenis met je puppy. We raden doga aan om in een groep te doen, zo voel je de verbintenis ook met de andere deelnemers.
 2. Welzijn van het dier: Doga is enorm goed voor de viervoeter, het leert omgaan met de emoties van het baasje en ook wordt er rustig gecreëerd in het hoofd. De hond hoeft zelf ook niet mee te doen met alle oefeningen. Het leert vooral aanpassen aan het baasje. Strandfysiek heeft een aantal oefeningen geselecteerd die jij prima kan uitvoeren met je puppy.
 3. Mentale gezondheid: De geest wordt gekalmeerd door het uitoefenen van yoga, dit is een positief effect ervan. Ook leer je omgaan met stress. De deelneming van de puppy’s zorgt voor een speelse omgeving. Hierdoor leert het baasje omgaan met verschillende situaties.
 4. Fysieke voordelen: Het beoefenen van yoga is ook veel gericht op het menselijke lichaam. De spieren worden versterkt en je lichaam wordt flexibeler. Ook bevordert het de doorbloeding.

Voor welke honden is puppy yoga?

Yoga met een hond is natuurlijk niet voor elke hond weggelegd. Hieronder een opsomming waaraan de honden moeten voldoen. Voordat je begint met puppy yoga, neem dan eerst de opsomming door.

 1. Gezondheid: Heeft de hond een blessure of gezondheidsprobleem? Dan gaat puppy yoga niet wat worden. De hond moet actief kunnen meedoen en hierbij gaan blessures niet helpen.
 2. Leeftijd: De leeftijd van het puppy is ook van belang. Hele jonge puppy’s zijn nog enorm speels en onvoorspelbaar. Dit is niet bevorderlijk voor de concentratie.
 3. Grootte: De grootte van de viervoeter maakt niet heel erg veel uit. Grote honden kunnen ondersteunend werken voor bepaalde oefeningen. Terwijl kleine honden de oefeningen kunnen beleven, vanuit de armen van de baas.
 4. Gedrag: Dit is afhankelijk van de groepsgrootte. Doe je yoga met een grootte groep en met meerdere honden, dan moet je hond kalm blijven. Echter is dit niet het geval als je het in je eentje doet.

Heb jij een hond die aan bovenstaande punten voldoet? Perfect! Doga is dan echt iets voor jullie samen. Probeer het eens uit en laat ons weten hoe het ging

Waarom puppy yoga?

Yoga met een puppy gaat om de band met de hond. Uiteindelijk doe je de meeste poses gewoon zonder hond, de hond doet voornamelijk alleen mee met de ademhalingen. Dit is meestal al genoeg om de hond tot rust te laten komen. En bovendien kunnen de honden de oefeningen natuurlijk niet zelf uitvoeren ;).

Het doel van de doga is om zowel het baasje als de hond rustig te krijgen. Je zult fitter worden, en het gevoel van ontspanning krijgen. Ook verbetert dit de band tussen jou en je hond. Deze band zul je ook met een geit kunnen krijgen. Klinkt erg raar, het werkt echt! We verwijzen je naar dit artikel.

5 oefeningen voor puppy yoga

 • The Easy Pose (kleermakerszit)

We beginnen doga met één van dé bekendste yoga-oefeningen, de kleermakerszit. Voer deze oefening uit met je hond tussen je benen. Let op je ademhaling tijdens de gehele oefening. Diep in en diep uit. Doet je trouwe viervoeter mee? Super! Een grote kans dat doga wat voor jullie samen is.

Wil jij de kleermakerszit verbeteren of ben je even vergeten hoe deze pose ook alweer moet? Bekijk dan deze “de kleermakerszit” video.

 • Child’s pose

De child’s pose is gericht op de nek en de schouders, je doet deze oefening liggend. De hond kan je voor je neerzetten, deze oefening is echt gericht op de band met de hond.

 • De neerwaartse hond

De neerwaartse hond voorkomt stijfheid in je lichaam, ook vermindert het stress. Stress is een eigenschap dat de hond snel doorheeft, hierdoor wordt dit vermindert. De hond kan voor je staan of liggen.

 • De berghouding

De berghouding verbetert je postuur. Dit is alleen niet doel nummer 1, het is namelijk van belang dat je bewust wordt van je eigen lichaam. Het laatste voordeel is de doorbloeding, die wordt hierdoor het meest gestimuleerd. De hond kan op de grond liggen, het beste voor jou.

 • De cobra

Deze oefening is een oplossing voor je vermoeidheid. Ook werkt het goed voor je ademhaling, je longen worden namelijk goed geopend met deze oefening. Je hond met goed wanneer je vermoeid bent, je hond mag je tussen je armen laten liggen.