Rug

Rugspieren trainen voor een gezond lichaam

Rugspieren trainen

De meeste mannen gaan naar de sportschool om een groter bovenlichaam te krijgen. Een grotere borstkast en stevigere armen. Een brede rug is vaak niet het eerste waar men aan denkt. Het is ook een belangrijk deel van je lichaam. Wanneer je fitness gaat doen dan is het belangrijk om een lichaam te krijgen wat compleet in balans is. Je moet je borstkast trainen, je armen en ook je benen, je rug en je schouders. Het is belangrijk om een compleet lichaam te krijgen wat totaal gezond is en gegroeid is. In dit artikel bespreken we hoe je jouw rug trainen kunt.

Veel mannen gaan naar de sportschool met als doel een groot bovenlichaam te krijgen. Een goede manier om dit te realiseren is door je rugspieren te trainen. Wil jij dus ook een brede rug en dus een groot bovenlijf, start dan nu met je rugspieren te trainen!

Waarom zou je jouw rugspieren trainen?

Wanneer je jouw rug op de juiste manier traint, kun je een mooie dikke en brede rug krijgen. De rug is een belangrijk deel van je hele lichaam. Het trainen van je rug is de basis om een groot en sterk lichaam te krijgen. De rug zorgt voor een sterk lichaam. Het zorgt voor de juiste zithouding. Wanneer je minder sterke rugspieren hebt of geen gespierde rug dan is het moeilijk om de juiste lichaamshouding te hebben. Met de rugspieren trainen kun je dit voorkomen en zal je ook minder pijn en last hebben van een slechte rug.

Hoe kun je de rug trainen?

Er zijn volop onderrug oefeningen en onderrug trainingen om mee te starten. Je kunt de rugspieren thuis trainen. De bovenrug trainen is natuurlijk ook belangrijk. Het is van belang om je hele rug te trainen. Bovenrug oefeningen, rugspieren versterken en oefeningen om de onderrug sterker te maken. De brede rugspier, de grote rugspier, de onderrugspieren en gewoon je complete rug een work-out geven is essentieel. Het kunnen eenvoudige rug oefeningen thuis zijn die je gaat doen en ook uit overige trainingen in de sportschool met een trainer. De rug trainen is trouwens voor iedereen van belang en niet alleen voor de bodybuilders. Ook voor jou is het van belang om een stevige rug te krijgen.

Hoe kun je de hele rug trainen?

Als je jouw hele lichaam traint is het goed om te kiezen voor oefeningen onderrug sterk maken en oefeningen voor je bovenrug. Er zijn veel rugspier oefeningen welke je kunt doen. De spieren in de onderrug zijn heerlijk en prettig om te doen. Er zijn veel rugspier oefeningen welke je zelf in huis kunt doen. De rug trainen thuis hoeft niet moeilijk te zijn. Het zal natuurlijk niet direct met veel gewichten zijn of machines. Het is echter mogelijk om met een aantal bovenrug en onderrug oefeningen thuis te doen. Natuurlijk is het goed om de beste rug oefeningen te kiezen.  Laten we een paar oefeningen voor de rug met je doornemen.

De bovenrug trainen

Er zijn een aantal oefeningen die we graag met je doornemen. Een oefening om mee te starten is de Cobra-oefening. Het zorgt voor een opwarming van je lijf om daarna de zwaardere oefeningen te doen. Het is een prettige oefening. Je kunt de rug oefeningen thuis doen. De cobra is gemakkelijk te starten door op de grond te gaan liggen en je armen te strekken. Je brengt je armen en je boven omhoog. Wanneer het te zwaar is, kun je ook alleen de armen of alleen de benen omhoog brengen. Doe het tien keer per setje en doe drie sets in totaal. Lukt dit niet, zorg er dan voor dat je minder herhalingen doet.

De lat pulldown before the neck

Het is een oefening die je in de sportschool doet. Het is een van de rugoefeningen die je doet met een apparaat. Je klemt je benen onder het rolkussen en trekt de stang dan voor je hoofd langs naar beneden. Ook dit doe je in drie setjes van tien.

De cable crossover rugoefening

Ga tussen de kabels staan in de sportschool bij de machines. De rugoefeningen fitness gebeurt met de hulp van een apparaat. Trek de kabels nu kruislings naar beneden. Hef je armen omhoog tot de schouders en breng ze dan weer naar beneden (kruislings)

.

Barbell bent over row

Pak een stang en ga met je benen op heupbreedte staan. Plaats een lichtgewicht om te starten en bouw het op. Pak de stang ook op schouderbreedte vast en buig je bovenlichaam schuin voorover om het op te heffen. Je beweegt de stang recht omhoog tot je bovenarm horizontaal is. De rug moet je recht houden. Adem uit als je de krachtsinspanning doet en in als je ontspant.

Nog een goede rugoefening: Hyperextension

De rug rompspieren worden hiermee vooral getraind en je bilspieren (de grote bilspieren). Laat je bekken op een bank rusten. Beweeg nu vanuit rust het bovenlichaam omhoog. Je kunt de gewichten opvoeren om het wat moeilijker te maken. Je kunt de rug oefeningen thuis doen. Je gaat op je buik liggen met je bovenlichaam op een kussen. Je klemt je enkels vast en hangt nu naar voren. Strek vervolgens je lichaam in een rechte lijn met je onderlichaam. Trek je rug hierbij niet helemaal hol trouwens. Het kan voor blessures zorgen, wat we willen voorkomen.

Waar moet je op letten bij het trainen van je rugspieren?

Of je nu je rugspieren in de sportschool of in huis gaat trainen, het maakt niet uit! Het is belangrijk om te zorgen voor een goede training van je rugspieren. Dus denk er niet over na om je rugspier training over te slaan. Het is van groot belang om alle spieren in je rug te trainen. Dit moet consistent gebeuren, we adviseren om de rug 2 keer in de week te trainen.

Wanneer je start met het trainen van je rug is het slim om dit samen met een fitnesstrainer te doen. Het is prettig om zo te starten. Je kunt de basis van iedere oefening goed leren. Ook word je gecorrigeerd wanneer je mogelijk een blessure zal krijgen. Het is prettig om zo te beginnen en om te zorgen voor een manier om je lichaam sterker en beter te maken. Top toch!?

Wanneer je begint met rug oefeningen in de sportschool dan is het belangrijk om ook niet met te zware gewichten te beginnen. Je kunt beter te licht starten en iedere beweging goed beheersen dan te zwaar starten en tegen een muur aan lopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *