Voeding

Soja eiwit: dit is alles wat je moet weten

Soja eiwit

Soja eiwit wordt gewonnen uit verse soja bonen. Eiwit uit soja is een geconcentreerde poedervariant van soja. Het is vegan en een gezond eiwit en wordt onder andere gebruikt in vleesvervangers, vegan eiwit shakes en als basis voor nog veel meer eten en drinken. Wil je dus fit en gezond door het leven? Met soja als plantaardige eiwit zit je goed!

Wat is gerehydrateerd soja eiwit?

Gerydrateerd soja eiwit komt uit de soja boon. Gerehydrateerd wil zeggen dat er eerst water uit is onttrokken en vervolgens weer water aan is toegevoegd.

Hoe gezond is soja eiwit?

Over soja eiwit wordt veel geschreven. Sommige beweren dat het gezond is omdat het vegan is, weer anderen geven aan dat het minder gezond is doordat er ook fytooestrogenen in zit. Een stofje dat erg veel lijkt op oestrogeen. Een teveel van deze stof kan zorgen voor onvruchtbaarheid.

Dat zijn berichten waar je wellicht niet op zit te wachten als je denkt dat het erg gezond is. En dat is het ook – als je er niet teveel van binnen krijgt. Maar dat geldt natuurlijk voor alles wat je tot je neemt.

Je kunt het dus gerust nemen – maar beperk het en wissel het af met andere soorten vegan dranken.

Waarom is het belangrijk om voldoende gezonde eiwitten te nuttigen?

Laten we beginnen met wat gezonde eiwitten daadwerkelijk zijn. Eiwitten kunnen opgedeeld worden in dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten. Plantaardige eiwitten hebben het voordeel dat het een lagere biologische waarde heeft dan dierlijke eiwitten.

Eiwitten zijn een essentiële bouwsteen voor het onderhouden van het lichaam. Het is dan ook niet voor niks een voedingsstof dat sporters in iets grotere mate tot zich moeten nemen in verhouding met niet-sporters. Sporten is hartstikke gezond maar het heeft ook tijd nodig om te herstellen. Herstellen doe je door rust te nemen maar ook voldoende bouwstoffen (waaronder eiwit) tot je te nemen – zodat je daarna weer een sterke prestatie kunt neerzetten.

Soja als vleesvervanger

Naast het feit dat soja wordt genuttigd als drank (sojamelk) wordt het ook veelvuldig gebruikt als vleesvervanger. En dan krijg je de vraag: hoe gezond zijn vleesvervangers?

Vleesvervangers zijn gezond wanneer het bestaat uit natuurlijke ingrediënten. Bepaalde vleesvervanger merken kiezen er voor om extra zout toe te voegen om het op smaak te krijgen. Het is algemeen bekend dat teveel zout niet goed is voor je lichaam.

Voorbeelden van vleesvervangers (waaronder ook zonder soja) zijn bijvoorbeeld de spinazie-kaas burger van Vivera.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *