Verzorging Voeding

Tips voor een gezonde lunch die helpt bij het afvallen

lunch

Wanneer je op een verantwoorde manier wilt afvallen is het naast sporten ook belangrijk om op je voeding te letten. Een gezonde lunch is daar ook belangrijk bij. Of je nu een salade, een soep of een wrap neemt, er zijn meerdere recepten die jouw lunch gevarieerd kunnen maken.

Wat is nu een gezonde lunch?

Wanneer je veel kilo’s kwijt wilt raken ga je het met alleen sporten niet redden. Zeker wanneer je de calorieën die je net verbrand hebt er weer bij eet zul je geen kilo’s verliezen en dus ook niet afvallen. Een gezonde voeding is dus erg belangrijk wanneer je wilt gaan afvallen. Ook een gezonde lunch is noodzakelijk bij een gezonde voeding. Een gezonde lunch draagt niet alleen bij aan je gewicht, maar zorgt er ook voor dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt die je nodig hebt om de dag door te komen.

Maar wat is nu echt een gezonde lunch? Een gezonde lunch zou ongeveer 75 gram groenten moeten bevatten. Ook is het belangrijk dat jouw lunch producten uit de schijf van 5 bevat. Wanneer afvallen nu nog niet lukt, kies er dan voor om een energiebeperkt dieet te volgen.

Afvallen met de schijf van vijf

Wanneer je op zoek gaat naar de basis voor een gezond eetpatroon, zul je zien dat je bij de schijf van vijf uitkomt. Door te kiezen voor producten uit de schijf van vijf, zorg je ervoor dat je altijd de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Wanneer je in grote lijnen gaat bekijken wat de schijf dan inhoudt zie je al snel dat het gaat om volkorengraanproducten, boter, olie, fruit, eiwitrijke producten en natuurlijk groente. Zorg natuurlijk wel voor variatie tijdens je lunch zodat je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Let ook op de calorieën die je binnen krijgt en je zult al snel zien dat je op deze manier gezond afvalt.

Energiebeperkt dieet: Je calorieën beperken tijdens het afvallen

Wanneer het met sporten en gezond eten niet lukt om af te vallen kun je ervoor kiezen om energiebeperkt te gaan eten. Je brengt hierbij je calorie-inname terug naar voor mannen 1.800 kilocalorieën per dag en vrouwen 1.500 kilocalorieën per dag. Dit is trouwens een gemiddelde aanbeveling. Het kan goed zijn dat jij net iets meer of iets minder nodig hebt. Wanneer je per week 0,5 tot 1 kilo afvalt weet je dat het goed is, meer moet je ook niet willen anders wordt het ongezond.

Praktische tips voor het maken van een gezonde lunch

Nu je weet dat een gezonde lunch je kan helpen bij het afvallen is het natuurlijk ook fijn als je wat praktische tips kan krijgen die jou helpen bij het maken van een gezonde lunch.

Tip 1: Kies voor volkoren

Het is een verstandige keuze om altijd voor volkoren te kiezen. Natuurlijk is een witte boterham extra lekker, maar wel minder verstandig. Ook is het goed om te kiezen voor een volkoren wrap en een volkoren cracker. Volkoren producten zitten vol met vezels en vezels zorgen voor een verzadigd gevoel. Ook helpen ze je spijsvertering in topconditie te houden.

Tip 2: voeg wat extra groente toe aan je lunch

Wanneer je groenten toevoegt aan je lunch kom je al snel aan de 250 gram groenten per dag. Je kan een standaard salade naast je lunch eten maar een groene maaltijd salade zit ook boordevol vitamine. Wanneer je echt een broodje wilt eten, eet dan eens een salade op brood of kies gewoon voor een plakje magere kaas.

Tip 3: Variatie is erg belangrijk

Zorg voor voldoende variatie in je lunch. Dit zorgt namelijk voor verschillende voedingsstoffen. Een gevarieerde lunch is echt niet zo moeilijk. Wanneer je een keer voor een salade kiest of voor een cracker zul je zien dat je al veel gevarieerder eet.

Tip 4: Gezond broodbeleg

Wanneer je een volkorenbroodje kiest is het natuurlijk ook wel fijn om te weten welk broodbeleg je moet kiezen. Wanneer je een broodje met chocopasta eet dan weet je natuurlijk dat je veel calorieën binnenkrijgt. Kies liever iets als tonijnsalade, tzatziki of een eitje, rosbief, en/of kipfilet. Combinaties zijn natuurlijk ook heel erg lekker en gezond.

Tip 5: Gezond lunchen

Wanneer je een fulltimebaan hebt is het samenstellen van je lunch nog wel een uitdaging. Thuis heb je meestal alle producten wel liggen, maar op je werk ben je vaak overgeleverd aan de bedrijfskantine. Een lunch thuis maken is dan ook een goed idee en dit kan zelfs de dag van tevoren. Wanneer je jouw lunch in een afgedekte trommel bewaard in de koelkast dan blijft je lunch lekker vers.