Yoga

Yin yoga

Yin yoga is de yoga vorm om mee te starten. Het toegankelijkst en het makkelijkst. Bij yin yoga blijf je langere tijd in dezelfde houding. Denk hierbij aan ruim 3 minuten. De oefeningen zijn redelijk eenvoudig en zeker minder fysiek dan de oefeningen bij power yoga. Yin yoga vinden we vooral iets voor ongeduldige mensen. Door het uitoefenen van deze yoga soort wordt er rust gecreëerd in het hoofd, hierdoor ga jij je geduld kunnen bewaren in het dagelijkse leven.

Vrouw die Yin Yoga uitvoert

Wat is yin yoga?

Yin yoga is een van de minst actieve vormen in de yoga wereld. Zoek je wel een actieve yoga vorm, dan is flow yoga misschien wat voor jou. Het doel van yin yoga is om het bindweefsel en de spieren te laten stretchen. Dit wordt gedaan door oefeningen langer aan te houden. Naast de fysieke voordelen, zijn er ook nog mentale voordelen. Bij mentale voordelen moet je denken aan een goede balans tussen je lichaam en je brein.

We zien dat er steeds meer aandacht voor yin yoga komt. Dit komt doordat mensen in de huidige tijd het lastig vinden om emoties te beheersen, en omdat mensen vaak drukte in hun hoofd hebben. Yin yoga helpt de mensen om bewust te worden van het eigen lichaam en van de emoties.

Wat zijn de voordelen van yin yoga?

 1. Fysiek gezondheid
 2. Mentale gezondheid
 3. Stress verminderend
 4. Bewustzijn
 5. Ontspanning

Door yin yoga uit te oefenen wordt je lichaam sterker. De spieren worden groter en je bindweefsel wordt versterkt. Hierdoor kun jij makkelijker bewegen en heb je met sporten minder moeite dan de rest. Wanneer je start met yoga merk je al snel dat je lichaam versterkt is, dit vaak al na 3 sessies van een halfuur.

De mentale gezondheid is minstens net zo belangrijk. Met yin yoga train je je brein als het ware. Je traint het om rustig te blijven. En ook verminder je stress in het brein.

De focus bij yin yoga ligt voornamelijk op het bewustzijn. De verbinding tussen je lichaam en je brein wordt getest met yin yoga. Je brein geeft je lichaam korte seintjes en hierdoor word je bewuster van je lichaam.

Yin yoga is ook nog eens goed voor de ontspanning. Je lichaam komt even tot rust, en ook je brein. Door goede ontspanning word je hartslag verbetert en ook krijg je een verbeterde ademhaling. Hierdoor creëer jij een betere versie van jezelf.

Voor wie is yin yoga?

Yin yoga is vrijwel voor iedereen toegankelijk zonder fysieke beperkingen. Mensen met fysieke klachten, zoals rug- en nekpijn raden we deze yoga vooral aan. De yoga-oefeningen worden in een lage versnelling uitgevoerd. Dit betekent dat het de pijntjes goed tegen gaat, en dat de spieren langzaam worden uitgerekt. Dit zorgt uiteindelijk voor grotere spieren en een verbeterde bewegingsruimte.

Deze yoga is de beste methode om te herstellen van een sportblessure, we zien veel topsporters dan ook kiezen voor yin yoga. Mensen die een zittend beroep hebben raden we een actieve vorm van yoga aan, je kan hier de actievere vorm vinden.

De basis van yin yoga

Yin yoga is de passiefste yogavorm. Je kan deze yoga dus ook prima doen als je nog geen enkele kennis hebt van yoga. De oefeningen zijn redelijk makkelijke oefeningen om uit te voeren. Dit ongeacht leeftijd of fysieke gesteldheid. Sommige yin yoga-oefeningen zijn zelfs goed te doen vanuit een rolstoel!

6 oefeningen voor yin yoga

We hebben hier 6 yin yoga-oefeningen verzameld. Bij deze oefeningen is het van groot belang dat ze minimaal 3 tot 8 minuten worden uitgevoerd. Dit om optimaal resultaat te boeken. Bij vragen laat even een opmerking achter onderaan het bericht.

 1. Sphinx 
 2. Child’s pose
 3. Supported bridge pose
 4. Butterfly
 5. Easy pose 
 6. Savasana

Sphnix

De Sphinx is een redelijk makkelijke oefening. De benaming komt uit Egypte, het is namelijk gebaseerd om de Sphinxen die de wacht houden bij de piramides. Deze houding doe je liggend en het helpt tegen een zere onderrug.

 1. Je start liggend op je buik
 2. Je onderarmen komen samen met je ellebogen onder je schouders op de mat
 3. Je schouders druk je als het ware een beetje naar onderen
 4. Je ontspant je hele lichaam

Child’s pose

De Child’s pose wordt gezien als een van de basisoefeningen in de yoga wereld. Het is een hele eenvoudige oefening die je vaker gaat tegenkomen. De oefening heeft een kalmerende werking en helpt tegen stress.

 1. De oefening begin je op je handen en knieën
 2. Strek je tenen. De bovenkant van je voeten raken de grond aan, je hielen wijzen dus de lucht in
 3. Je tenen hou je dicht bij elkaar. Je knieën spreid je.
 4. Je armen rusten naast je lichaam. Je handpalmen wijzen omhoog
 5. Je borst rust tussen je benen. Breng je hoofd naar de grond.
 6. Er moet nu lengte komen tussen je kruin tot aan je stuitje.
 7. Je gaat steeds meer zakken in deze houding. Dit doe je met ontspannen schouders.

Supported bridge pose

Deze oefening is gericht op de wervelkolom. Je doet de oefening in een lichte achterover buiging.

 1. Deze houding begin je op je rug.
 2. Je zet je voeten uit elkaar op heupbreedte.
 3. Je duwt je heupen omhoog. Je voeten blijven op dezelfde plek.
 4. Je brengt je lichaam omhoog door middel van je romp.
 5. Je armen liggen naast je lichaam met je handpalmen naar boven.
 6. Je drukt je rug samen. Dit door je door je schouderbladen te gebruiken.
 7. Kijk over je buik heen.

Butterfly

Bij deze oefening is het belangrijk dat je hem wat langer vasthoudt. Hierdoor werkt de oefening dieper op je spieren en pezen. Strandfysiek raadt het aan om ondersteuningsmateriaal te gebruiken. Hierbij moet je denken aan een meditatiekussen.

 1. Je start deze oefening liggend op de grond.
 2. Je knieën breng je naar buiten en de onderkant van je voeten zet je tegen elkaar. Probeer dit te doen met weinig spanning op je benen.
 3. Je rug ligt plat op het matje.
 4. Je armen rusten naast je, je handpalmen zijn omhoog.

Easy pose 

De naam zegt het al, een makkelijke oefening. Het is namelijk de kleermakerszit. Wel is het van groot belang dat deze in een goede vorm wordt uitgevoerd.

 1. Begin zittend met je benen voor je
 2. Breng je voeten naar binnen met gekruiste benen
 3. Hou je rug volledig recht
 4. Je armen vouw je en hou je voor je

Savasana

Het lijkt een zo simpele oefening, toch is de uitvoering moeilijker dan dat jij denkt. Het moeilijkste aan deze oefening is om de focus goed te houden. Deze oefening kan overal worden uitgevoerd, als je maar een zachte ondergrond hebt.

 1. Ga op je rug liggen
 2. Je voeten liggen een klein stukje onder elkaar
 3. Je armen leg je ook een stukje uit elkaar
 4. Ontspan al je spieren