Yoga

Yoga met geiten

Yoga met Geiten

Het klinkt misschien gek, maar het bestaat toch echt: geiten yoga. Sta je te springen om dit te proberen, dan moet je goed plannen. Yoga met geiten komt namelijk alleen in het voorjaar voor. Door te knuffelen met geiten maak je serotine aan, waardoor je je gelukkig voelt. Door yoga wordt je lijf uiteraard flexibeler en een stuk sterker. Met geitenyoga voel je je daarom niet alleen gelukkiger, maar ook een stuk fitter. We snappen dat je niet zomaar een geit bij de hand hebt, wist je dat puppy yoga ook bestaat? Hier lees je alles over puppy yoga.

Yoga met geiten

Wat is geitenyoga?

Geitenyoga is eigenlijk altijd met jonge geitjes of baby geitjes. Jonge geiten zijn namelijk nog tam. Er zijn in Nederland verschillende studio’s die geitenyoga aanbieden. Vaak krijgt elke deelnemer 1 geit voor een sessie aangewezen. Zo bouw je een band op met de geit, en zal die je gaan vertrouwen. Op deze manier kun je de geit makkelijker knuffelen en aanraken. Veel mensen hebben het idee dat geitenyoga zielig is voor de geit. Dit is niet het geval. Van alle dieren op de boerderij zijn geiten het meest flexibel in de omgang met mensen. De boerderijen die deze lessen aanbieden hebben altijd getrainde begeleiders. De geiten worden getraind om bij mensen in de buurt te komen. Ook jij krijgt begeleiding van de begeleider, zo weet jij hoe je om moet gaan met de geiten.

Waar komt het vandaan?

Geiten yoga is in 2016 bedacht door Lainey Morse. Lainey ging scheiden en had het mentaal erg moeilijk, het enige lichtpuntje in haar leven waren geiten. Elke keer wanneer ze de beesten zag, werd ze gelukkig.

Lainey was van mening dat ze dit moest delen met haar omgeving. Dit deed ze dus uiteindelijk. Ze begon het “Goat Happy Hour”. Centraal hierin staat het loskomen van stress. De sessies draaiden om de boerderij en niet alleen om de geiten.

Lainey vertelde uiteindelijk aan vriendin dat ze gelukkig werd van de geiten. En dat ze dit bij andere mensen ook zag. De vriendin van Lainey was yogaleraar. Zij stelde voor om de geiten hierin te betrekken. Zo geschiedde. Op dit moment is geiten yoga vooral enorm populair in Noord-Amerika, dit verspreidt zich langzaam richting ons kikkerlandje.

Wanneer doe je geiten yoga?

Yoga met geiten doe je vanaf de lente tot de herfst. De lessen die in Nederland worden aangeboden zijn voornamelijk groepslessen. Deze groepslessen beginnen vanaf een minimum van 10 personen. De prijs van een les ligt rond de 25 euro, hiervoor krijg je 60 minuten plezier.

De geiten yoga vindt plaats in het weiland. Is het weer niet goed, dan wordt er vaak uitgeweken naar een stal.

Waarom yoga met geiten?

Geiten zijn de meest rustige en flexibele dieren van de boerderij. De dieren zijn ook nog eens goed op te voeden. Hierdoor passen ze zich makkelijk aan mensen aan. Geiten zijn nieuwsgierige dieren. Ze komen dicht bij en zijn graag in contact met mensen. Bij de oefeningen is het van groot belang dat je de geiten aandacht geeft. Hoe meer aandacht ze krijgen, hoe speelser ze worden.

We raden geitenyoga af voor mensen die niet vies willen worden. En uiteraard is het niet geschikt voor mensen die bang zijn voor dieren. Draag tijdens de oefeningen geen sieraden. De geiten kunnen de sieraden opeten en dit is niet goed voor de geiten.

Zwangere vrouwen mogen niet deelnemen aan geitenyoga. De boerderij zit namelijk vol met bacteriën die schadelijk zijn voor zwangere vrouwen.