Yoga

Yoga oefeningen voor beginners

Yoga oefeningen voor beginners

De start van een nieuwe hobby is voor iedereen lastig, wij gaan je helpen bij een goed begin in de yoga wereld. In deze blog gaan we je de beste oefeningen en hulp bieden om zo goed mogelijk te starten. Yoga is namelijk erg belangrijk, het verbetert je lichaamshouding en flexibiliteit. Dit zijn niet de enige voordelen, zo helpt het ook voor de bloeddruk en de zuurstofopname. Hiervoor is het wel van groot belang dat de oefeningen correct worden uitgevoerd, en strandfysiek gaat je hierbij helpen. Hieronder hebben we de top 3 oefeningen voor beginners uitgezocht, succes alvast. Denk je dat je een stuk verder al bent? In dit artikel vind je de geavanceerde oefeningen.

1. De kindhouding

De kindhouding is de allerbekendste oefening in de yoga wereld, vandaar dat die voor ons ook de nummer 1 is. De naam zegt het al een klein beetje, kindhouding staat in dit geval voor baby houding. Je legt jezelf als het ware in een baarmoederachtige houding. Deze oefening wordt vooral aangeraden na een andere oefening, dit om weer volledig tot rust te komen.

 1. Begin met je handen en knieën beiden op de grond
 2. Je polsen komen recht onder je schouders en je knieën onder de heupen
 3. Strek vervolgens je hoofd helemaal naar voren, en leg je hoofd op de grond. Strek ook je billen helemaal naar achteren
 4. Je armen strek je op de grond naar voren
 5. Zorg voor een gecontroleerde ademhaling

Waar helpt deze oefening voor?

De kindhouding zorgt voor meer rust in het lichaam en op de geest, dit vermindert uiteindelijk de stress. Ook wordt het lichaam hier soepeler van, en kun je dus makkelijker bewegen. Dit verhelpt uiteindelijk de pijntjes in het lichaam, vooral de pijn in de nek en rug worden hierdoor afgenomen. Om pijntjes te voorkomen moet je deze oefening altijd op een matje of onverharde grond doen, doe je dit niet dan gaat dit gevolgen hebben voor je knieën.

2. De neerwaartse hond

Deze oefening geldt voor het hele lichaam en vandaar dat strandfysiek deze kenmerkt als een van de belangrijkste beginnersoefeningen. Deze oefening zorgt voor een energiekick door je hele lichaam, ook zorgt het voor een goede stretch door de belangrijkste delen van je lijf. De oefening ziet er erg gemakkelijk uit, maar vergis je niet. Het is enorm zwaar, en een juiste houding vinden kost je al gauw een aantal dagen. We raden het daarom ook aan om deze oefening in het begin dagelijks te doen. Het is ook een keer leuk om deze oefening daadwerkelijk met je hond te combineren.

 1. Ga op je handen en knieën zitten, zorg ervoor dat je vingers gespreid zijn.
 2. Zet je voeten 20 centimeter uit elkaar
 3. Help jezelf omhoog met je handen, zorg ervoor dat je in een omgekeerde V-vorm terechtkomt.
 4. De rug, armen en nek zijn in een rechte lijn. Lukt dit in het begin nog niet, buig dan je knieën.
 5. Om de juiste vorm aan te houden is het een vereiste dat je hoofd recht tussen je armen zit.

Waar helpt deze oefening voor?

De neerwaartse hond zorgt voor minder stijfheid in je benen, rug en schouders. Ook helpt tegen slapeloosheid en hoofdpijn. Het geeft het lichaam een energiekick, en hierdoor heb je dus meer zin in de dag! Bij alle yogaoefeningen waarbij je volledig moet strekken, zorgt dit voor langere hamstrings, kuitspieren en voeten.

3. De berghouding

De berghouding zorgt voor een versterkte houding van je lichaam, ook de balans wordt hier verbeterd. De berghouding is de basis voor alle yogaoefeningen die er zijn, als je deze in een goede vorm kan, dan heb je de basis dus al. Deze oefening zorgt wederom voor een sterke houding, en een sterker lichaam.

 1. Ga recht staan en zorg ervoor dat het gewicht over je hele lichaam verdeeld is.
 2. De bovenbeenspieren moeten goed aangespannen worden, en zorg dat je lichaam volledig gestrekt is.
 3. Je schouderbladen druk je naar binnen, hierdoor zorg je voor een betere ademhaling.
 4. Zorg ervoor dat je ademhaling gelijk blijft

Waar helpt deze oefening voor?

Deze oefening versterkt de benen, buik- en bilspieren. Ook zorgt het ervoor dat je een verbeterde zithouding krijgt, het helpt namelijk tegen een kromme rug. Wederom helpt het ook nog eens met de bloedsomloop, en het zorgt voor nieuwe energie in je lichaam. Let erop dat je deze oefening niet doet als je hoofdpijn hebt en als je moe bent. Dan is deze oefening niet goed voor je, en moet je de andere problemen dus eerst zien op te lossen.