Lichaamsgewicht oefeningen

Zwemmen is super gezond! Lees hier de 6 grootste voordelen.

Zwemmen - baantjes trekken

Zwemmen is ontzettend goed voor elke leeftijdsgroep. Door te zwemmen train je je spieren op een manier dat er weinig tot geen druk op het lichaam komt te staan. Daarnaast zijn er ook veel psychische voordelen aan het trekken van wat baantjes.

In dit artikel laten we zien welke voordelen zwemmen heeft, welke spieren je traint met het zwemmen en wat het effect is op je lichaam en geest.

Daarnaast kun je verschillende trainingsschema’s vinden om te werken aan jou doel. Of dat nou een aantal kilo afvallen is of als het een gespierder lichaam is – in dit artikel kun je het vinden.

Voordelen van zwemmen

Laten we beginnen met de voordelen. Zoals in het begin van het artikel aangegeven heeft zwemmen een aantal voordelen. Door te zwemmen train je je spieren en omdat je minder weerstand hebt in het water is er veel minder druk op je gewrichten en botten.

Daarnaast heeft zwemmen een psycisch effect. Veel mensen ervaren minder stress en voelen zich blijer nadat ze op regelmatige basis aantal baantjes hebben trekken. En goed nieuws… er zijn nog veel meer voordelen 🙂

  1. Afvallen door zwemmen
    Door te zwemmen verbrand je vrij veel calorieen. Wanneer je een uur lang baantjes zwemt verbrand je al rond de 500 tot 750 calorien.

    Wanneer je niet zo vaak zwemt zul je al snel merken dat een uur achter elkaar zwemmen niet goed vol te houden is omdat het vrij zwaar is. Je bent de beweging niet gewend en daarom zul je dit moeten opbouwen om blessures te voorkomen.

    Hoeveel baantjes moet zwemmen om af te vallen?
    Helaas is hier geen generiek antwoord op te geven. Dat komt omdat elke persoon anders is en andere gewoonten heeft. Om er achter te komen hoeveel baantjes jij moet zwemmen zul je moeten uitrekenen hoeveel kcal je dagelijks nodig hebt om op gewicht te blijven (onderhoud). Wanneer je minder eet of meer gaat bewegen val je af. Dat komt omdat het totaal aantal kcal lager is dan het aantal gebruikte kcal – daardoor zal het lichaam aanspraak moeten doen op je reserves (vet).
  2. Zwemmen is goed tegen spierpijn
    Wanneer je een aantal dagen geleden een zware training hebt gedaan, dan kun je last hebben van spierpijn. Sommige vinden het een fijn gevoel omdat ze dan het idee hebben dat ze hard hebben getraind andere vinden het ronduit vervelend en het houdt hun soms tegen bij een volgende training.

    Om spierpijn tegen te gaan is het goed om na je training een eiwitrijke maaltijd te nemen en goed uit te rusten / slapen. Daarnaast helpt het ook als je op een lagere intensiteit beweegt. Denk daarbij aan het zwemmen van wat baantjes. Je bloedsomloop gaat hierdoor sneller lopen waardoor afvalstoffen eerder het lichaam verlaten.
  3. Je krijgt er een mooi gevormd lichaam door
    Door te zwemmen spreek je verschillende soorten spieren in je lichaam aan. Je rugspieren, borstspieren, buikspieren en je beenspieren moeten zich inzetten om vooruit te komen en stabiel door het water heen te komen. Je verbrand tijdens een zwemsessie veel calorien maar tegelijkertijd zet je je spieren ook aan het werk waardoor het strakker en gespier er uit komt te zien.
  4. Minder stress
    Medische deskundigen en artsen adviseren bij veel medische geavllen om te gaan zwemmen. Het water heeft een positief effect op het zenuwstelsel. Dat wordt bevestigd door verschillende studies. Door regelmatig te gaan zwemmen helpt het onder andere bij verschillende ziektes, aandoeningen en fysieke ongemakken – denk bijvoorbeeld aan een knie/heup operatie. In het water heb je minder druk op je spieren en gewrichten.
  5. Meer energie
    Zwemmen is een ontspannende activiteit en helpt bij het laten groeien van nieuwe hersencellen in dat deel van de hersenen dat voornamelijk hersencellen verliest door chronische stress.

    Na het beoefenen van een sport kun je door de inspanning moe zijn. Veel mensen die regelmatig gaan zwemmen ervaren juist meer energie. Daarom kiezen veel mensen er ook voor om in de ochtend te gaan zwemmen om een kick start te geven aan je dag.
  6. Het verhoogt de hersencapaciteit
    Zwemmen is een sport waarbij je het lichaam aan het werk zet. Door deze beweging gaat je hartslag om hoog en daarmee zorg je ervoor dat er zuurstofrijk bloed door het lichaam wordt gepompt. Je hersenen krijgen daardoor ook meer zuurstofrijk bloed waardoor je je beter kunt concentreren.

Welke spieren train je met zwemmen?

Er zijn verschillende vormen hoe je kunt zwemmen. Denk aan de schoolslag, borstcrawl, rugcrawl en vlinderslag. Elke vorm spreekt andere spieren in je lichaam aan. Het effect op het lichaam is dan ook anders bij elke uitvoering.

Deze spieren train je met de borstcrawl en rugcrawl

Bij een borstcrawl en rugcrawl worden voornamelijk de rugspieren aangesproken. Dat komt omdat je armen (biceps en triceps) werk verrichten om je voort te bewegen in het water. Door stabiel door het water te komen zorgen je schouderspieren voor een goede balans.

Daarnaast trappel je met je benen door het water om snelheid te maken. Je kuiten, hamstrings, bovenbeenspieren en je bilspieren zijn allemaal in beweging om de oefening uit te voeren.

Tot slot zorgen de buikspieren er voor dat zowel je bovenlichaam als je onderlichaam in balans is.

Er wordt wel is gezegd dat je met zwemmen je hele lichaam traint – met de borst/rug crawl is dat ook daadwerkelijk zo.

Pro tip:

Door het gebruik van een plankje en dat tussen je benen te klemmen – en deze daardoor niet te gebruiken – spreek je je spieren in het bovenlichaam meer aan. Het wordt hierdoor een stuk zwaarder en daarmee train je dan ook meer deze spieren.

In het filmpje hieronder zie je de juiste uitvoering van een borst crawl (front crawl in het Engels).

Schoolslag: meer focus op de beenspieren

Zoals de kop hierboven al verklapt voer je bij de schoolslag meer druk uit op de beenspieren. Je bovenlichaam is wel in beweging meer daar zit minder spanning op. Deze spieren zorgen voornamelijk voor stabiliteit waardoor je met de benen veel vaart kunt maken.

Door het intrekken van je benen spreek je voornamelijk je hamstrings en bovenbeenspieren aan. Bij het uitstrekken gebruik je je kuiten en de binnenkant van je bovenbeenspieren.

Pro tip:
Wil je het wat zwaarder maken voor je benen gebruik dan een plankje en neem deze in je handen. Strek je armen met het plankje uit en laat voornamelijk de benen werken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *